Чавунний посуд

Чавунний посуд

Чавунний посуд українського виробництва 



Виберіть підкатегорію

Рекомендовані

Чавунный казан азійський,13 літрів, товстостінний

Чавунный казан азійський,13 літрів, товстостінний

Чавунный казан азійський 13 літрів, товстостінний..

1689грн. Без ПДВ: 1689грн.

Чавунна пательня 400*100 мм, товстостінна

Чавунна пательня 400*100 мм, товстостінна

Чавунна пательня 400*100 мм, товстостінна..

1299грн. Без ПДВ: 1299грн.

Чавунна пательня гриль 300*40 мм

Чавунна пательня гриль 300*40 мм

Чавунна пательня гриль 300*40 мм, с литими  ручками (вушками). Диаметр, мм: 300  ..

489грн. Без ПДВ: 489грн.

Чавунна каструля 5л.

Чавунна каструля 5л.

Чавунна каструля місткістю 5 л.Характеристики: Діаметр, мм – 260 Діаметр дна, мм – 191 Матеріал –..

629грн. Без ПДВ: 629грн.

Чавунні казани, сковороди та пательні, грилі та приладдя

   Найсмачніші страви люди завжди готують на живому вогні, у великому казані, дружньою, веселою компанією!

   Вдало підібраний набір чавунного посуду, допоможе насолодитися процесом спільного готування та приємного споживання смачнючих страв.

   Довговічний, надійний, практичний – це сміливо можна казати про чавунний посуд. При правильному зберіганні та догляді такий посуд слугуватиме Вам десятки років.

 Українці віддавна майстерно відливали казани. Сучасні майстри вдосконалили ці навички і їх примножили. Розробили нові моделі посуду.   Виготовили цілий спектр аксесуарів для зручного користування. Впровадили сучасні методи контролю якості.

   Купуйте продукцію провідних українських виробників чавунного посуду в сервіс-маркеті DAUER!

Чавунний посуд в Україні – традиції майстерності

   Чавунний посуд увійшов у вжиток понад двісті років тому. Завдяки відсутності шкідливих домішок, що негативно впливають на смак приготовлених страв й здоров’я людини, він стрімко витіснив розповсюджений на той час мідний посуд.

   Для виготовлення посуду з чавуну в Україні використовують марки чорного чавуну. Він є сплавом заліза з вуглецем та майже не містить домішок. Така властивість швидко зробила його популярним матеріалом для виготовлення посуду.

Посуд з чавуну – етапи виробництва

   Сучасне виробництво чавунного посуду починається з розробки ескізу майбутнього виробу. Залежно від призначення й способу використання задаються технічні параметри. Робиться макет. По макету виготовляється ливарна форма. Коли форма готова, її змащують технічним мастилом і заливають в неї розплавлений чавун.

   Після вичахання виріб дістають з форми, та прибирають надлишки чавуну, перевіряють на наявність раковин, сторонніх вкраплень, тріщин та інших дефектів. Зачищають та комплектують додатковими елементами – дужками, ручками.

   Коли вироби готові, з них складають набори чавунного посуду або відправляють продавцям окремими одиницями.

Властивості чавунного посуду

   Чавунний посуд володіє цілою низкою переваг над іншими видами посуду. Серед них ми відзначаємо наступні:

·       Необмежений термін придатності, без деградації робочих якостей, що зберігається за правильного догляду, та зберіганні в правильних умовах.

·       Значний показник теплової ємності, що дозволяє чавунному посуду повільно розігріватися та повільно вичахати.

·       Відсутність токсичних та шкідливих речовин, що негативно впливають на якість та смак приготовлених страв та здоров’я споживача.

·       Природні антипригарні властивості та відсутність нагару.

·       Рівномірне прогрівання всієї площі чавунної посудини.

·       Можливість використовувати чавунний посуд для готування на всіх типах пічок, в духовках, на відкритому вогні.

·       Значна стійкість до механічних ушкоджень, подряпин, деформацій, висока зносостійкість.

·       Придатність до чищення щітками, шкребками та застосування мийних засобів.

·       Придатний для готування страв з м’яса, риби, птиці, овочів.

·       Після тривалого використання кожен предмет посуду з чавуну набуває здатності додавати страві неповторний присмак, притаманний лиш цій посудині.

   Такі переваги чавунного посуду роблять його зручним та практичним у використанні, надійним, довговічним елементом кухонного приладдя.

   Звісно, що чавунний посуд має також й недоліки. З них можемо відзначити такі:

·       Неможливість зберігати тривалий час приготовлену в чавунному посуді страву, оскільки є ризик утворення на внутрішній поверхні іржі.

·       За неправильного догляду та зберіганні у вологому середовищі також може утворитися іржа.

 

·       Чавунний посуд має значну вагу.

 

·       Чавунний посуд негативно реагує на продукти, що мають значну кислотність. Наприклад помідори чи яблука.

 

   Як бачите, перелік недоліків може бути суттєво скорочений, як що правильно доглядати та дотримуватися правил зберігання посуду з чавуну.

Як обрати чавунний посуд

   Купити чавунний посуд, ціна якого у різних продавців значно відрізняється, справа складна. Щоб спростити цей вибір, варто визначитися з наступними питаннями:

·       В яких умовах Ви плануєте використовувати свій чавунний посуд?

·       На яку кількість людей Ви плануєте готувати страви?

·       Які саме страви Ви готуєте частіше?

   Як допоможуть відповіді на ці питання? Дуже просто! Як що ви плануєте готувати переважно в домашніх умовах, Вам варто купити чавунний посуд з пласким дном, ручками на верхньому крайку чи додатковою дерев’яною ручкою.

   Як що ж Ви плануєте готувати на відкритому вогні доцільніше купити товстостінний чавунний посуд оснащений дужкою для підвішування, з кулеподібним дном і прилитими ручками на верхньому крайку.

   Розрахувати місткість чавунної посудини достатньо просто. Рахуйте 0,5 літра на одного дорослого споживача та 0,3 літра на дитину віком до чотирнадцяти років. Як що плануєте готувати на компанію з десяти дорослих оптимальною буде посуд місткістю шість літрів.

  Під кожен тип страв виробники розробили відповідний тип чавунного посуду. До прикладу Ви полюбляєте тушковану птицю. Гарним вибором для вас стане чавунна гусятниця. Любите плов – обирайте казан азійського типу. Бажаєте почастувати гостей смачною печенею – обирайте порційні чавунці.

   Кращій чавунний посуд – це набір посуду з чавуну, який Ви комплектували аби задовольнити весь комплекс потреб.

На що звертати увагу обираючи посуд з чавуну

   Коли Ви визначились з типом та об’ємом чавунного посуду, купити який маєте намір, треба розуміти, на які деталі слід звертати особливу увагу:

·       Симетрична форма чавунної посудини;

·       Однорідна, по всій внутрішній та зовнішній поверхнях, структура лиття;

·       Відсутність чужорідних вкраплень, наплавлень, раковин, тріщин та інших дефектів;

·       Якісне виконання литих ручок, кріплень для дужок, надійне; з’єднання металу з дерев’яною ручкою;

·       Дно чавунного посуду має бути значно товщім за стінки;

·       В товстостінному чавунному посуді товщина стінки має бути не менше 6-8 мм. 

Підготовка чавунного посуду до використання

   Щойно виготовлений чавунний посуд має на собі залишки технічних олив, що використовуються під час виробництва. Пориста структура чавуну може містити залишки пилу, що утворився під час обробки виробу після відливки.

   Перед тим як готувати страви в новому посуді з чавуну, його слід правильно підготувати.

   Чавунну посудину необхідно вимити з теплою проточною водою з додаванням мийного засобу. Ретельно обмити чистою теплою водою аби змити залишки мийного засобу. Витерти насухо тканиною або паперовим рушником. 

   Після цього можна прожарити чавунний посуд з сіллю або рослинною олією. Робиться це так: суху чавунну посудину ставлять на помірний вогонь і розігрівають аби випарувалися залишки вологи.                                            Розігріту посудину заповнюють товстим шаром солі.

   Під час прожарювання слід розмішувати сіль по дну та стінках посудини, щоб вона увібрала в себе всі залишки технічної оливи.    Прожарювати потрібно до тих пір поки сіль не стане коричневого кольору.

   Тоді вимкнути вогонь й дати посуду трохи вичахнути. Висипати сіль і обмити посуд гарячою водою. Поки посуд ще гарячий його слід рясно вкрити рослинною олією та протерти тканиною.

   Рослинна олія потрапить в пори чавуну й там «запечеться». Таким чином ваш чавунний посуд отримає антипригарне покриття.

   Прожарювання з рослинною олією подібне до прожарювання з сіллю.

   Після того як Ви помили та розігріли чавунний посуд, замість солі додаєте рослинну олію. Кількість потрібна така, щоб утворився шар завтовшки три-чотири сантиметри.

   За допомогою половника з довгою ручкою обливайте внутрішні стінки чавунної посудини олією. Вона вбере залишки технічних олив та інших сторонніх сполук. Прожарювати потрібно протягом 20-30 хвилин.  

   Зняти з вогню, дати трохи вичахнути, тоді злити рослинну олію. Обмити гарячою водою та повторити дії подібно до прожарювання з сіллю.

Догляд за чавунним посудом

   Кожного разу після приготування страви її треба перекласти в інший посуд. Ретельно вимити та витерти насухо. Час від часу варто протирати чавунний посуд рослинною олією.

    Заповнюючи пори в структурі виробу олія утворює жирову плівку, що запобігає пригорянню страви під час приготування. Крім того, ця плівка вбирає в себе аромати та смаки продуктів, що в ній готуються та зберігає їх тривалий час.

   Саме тому чавунний посуд, яким давно користуються додає до кожної страви свій, неповторний відтінок смаку, який так цінується гурманами.

   Зберігати чавунний посуд потрібно в сухому, вентильованому місці.

   В разі появи на чавунному посуді іржі не варто впадати у розпач. Ця проблема легко усувається за допомогою наждачного паперу або щітки з залізною щетиною. Потрібно ретельно зачистити місця де виступила іржа, промити теплою водою та повторити процедуру прожарювання.

   Дотримуючись цих простих правил Ви отримаєте надійний, довговічний, зручний чавунний посуд, в якому приємно готувати смачнющі страви для частування Ваших близьких та друзів!

   Розвиток сучасних технологій дозволяє переглянути весь асортимент чавунного посуду, який існує. Купити чавунний посуд в інтернет-магазині можна не виходячи з дому. До того ж є можливість порівняти кілька виробів, що сподобалися, замовити доставляння з магазину чавунного посуду до себе додому. 

   Купуйте чавунний посуд в універсальному інтернет-магазині – сервіс-маркет DAUER!

07.03.2021                                                                                                                       В. Клешнівський